200 Myls solo (4 dagen)

25 september 2024 - Lelystad

De 200 Myls ‘SOLO’ is een jaarlijks solozeilevenement voor enkelromps zeiljachten, welke begint in Lelystad en wordt gehouden in het najaar. Het is bedacht als een gezellig en uitdagend zeilevenement met een licht competitief karakter. Je bent wel alleen aan boord, maar niet alleen in het evenement. Kameraadschap en gezelligheid vieren de boventoon.

Tot maximum 140 deelnemers starten op een woensdag eind september tussen 7.00 en 10.00 uur. De zeilers hebben de keuze uit vijf banen van elk 200 zeemijl. De windkracht, -richting en het tij zijn bij hun keuze vaak doorslaggevend. Op de zondag daarop volgend moeten ze voor 12.00 uur de finishlijn voor Lelystad weer passeren.

En er wordt gestreden volgens een laagdrempelig handicapsysteem. Dit handicapsysteem is gekozen om het evenement toegankelijk te houden voor elk type deelnemer, om zonder kosten of moeite een handicap te kunnen gebruiken en dat die niet te optimaliseren is door de fanatiekste deelnemer met de meeste financiële middelen.

Onderweg dient iedere schipper een  minimale rusttijd te nemen die vastgesteld is op basis van de handicapfactor van zijn/haar boot. De rusttijd dient genoten te worden verdeeld over tenminste drie afzonderlijke periodes. Tijdens de rusttijd zoeken deelnemers elkaar vaak op, met alle gezelligheid van dien. Van die rustperiodes dient er tenminste één voor anker liggend te worden doorgebracht. De tijd die nodig is om sluizen te passeren of heen en weer naar een rusthaven te varen worden eveneens als rust genoteerd.

Van de vijf banen varen er drie ook over zout water. Het totale wedstrijdwater beslaat afhankelijk van de baankeuze het Markermeer, IJsselmeer, de Waddenzee en Noordzee. Creativiteit onderweg om zo goed mogelijk te varen past onderweg.

Voorafgaand aan de start is er een gezellig en informatief palaver. Deelnemer krijgen per mail een logboek, die ze dienen in te vullen en na de wedstrijd weer per mail moeten inleveren. Deelnemers worden elektronisch gevolgd, waardoor de uitslag semi-automatisch verwerkt wordt en het thuisfront steeds kan zien waar de zeiler is, hoeveel die al afgelegd heeft en hoever er nog gevaren moet worden.


Klassieker

Deze Nederlandse klassieker onder de solisten werd in 1996 voor het eerst door de initiatiefnemer Jan Luyendijk georganiseerd. Daarna vond het evenement jaarlijks plaats, totdat hij in 2007 ernstig ziek werd. De race werd afgelast en Jan Luyendijk overleed later dat jaar aan de gevolgen van zijn ziekte. Zijn geesteskind werd voortgezet in een stichting.

 
De boten zijn tijdens de race met tracing & tracking te volgen. De organisatie neemt veiligheid van de schippers en voor andere schepen erg serieus. De race wordt bekostigd uit inschrijfgeld en sponsoring. De wedstrijd wordt zelfstandig georganiseerd door de Stichting 200 Myls ‘SOLO’.

Meer informatie: 200 Myls

SW

>