2022 Juryprijzen

23 november 2022 - De juryprijzen 2022 werden uitzonderlijk op twee dagen uitgereikt. Op zaterdag 19 november werden tijdens de Dag van het wedstrijdzeilen de Flipperkast Prijs, Coolhaas Prijs, Pechvogelprijs en de Prins Hendrik der Nederlanden Prijs uitgereikt. Op 29 april 2023 waren de Short Handed Awards aan de beurt. Hieronder vind je de winnaars val alle juryprijzen.

COOLHAAS Prijs

De Coolhaas Prijs wordt uitgereikt voor prestaties in een lange afstandswedstrijd. De originele prijs (een zilveren model van het schip de Zeearend) is ontvreemd in 1987. Het bestuur besloot een vervangende prijs te laten maken: een fraaie glazen kelk in een passende kast. Met de prijs herinneren we Wim Coolhaas, een fervent wedstrijdzeiler, oud-marine officier en auteur van een standaardwerk over wedstrijdzeilen op zee.
De prijs is al vijftig maal uitgereikt, dit jaar aan JanKees en Floris Lampe. Zij finishten op 2 juni in Newport de prestigieuze oceaanrace de TWOSTAR, een 3.500 mijls race van Plymouth, UK naar Newport, Rhode Island, US als eerste.


FLIPPERKAST Prijs

In 1996 riep het bestuur van de Noordzee Club deze prijs in het leven als aanmoedigingsprijs voor jong talent. De prijs is dit jaar voor de 18e keer uitgereikt, dit maal aan de 20-jarige Christiane Walta. Zij zeilt bij Team Heiner en was de jongste schipper tijdens de Vuurschepen Race en de North Sea Race. Ze staat symbool voor een nieuwe generatie jonge, ambitieuze wedstrijdzeilsters.


PECHVOGEL Prijs

Deze prijs werd in 1974 voor de eerste maal uitgereikt aan de onfortuinlijke zeilboot Emma II, die strandde op de Zeeuws Vlaamse kust. Het ontwerp is een enigszins gestileerde skeg. De prijs wordt dit jaar voor de 24ste keer uitgereikt aan de pechvogel van 2022, namelijk aan Ronald Prins met de Sailmon JR. Van hem werd aan het begin van het zeilseizoen een trailer vol wedstrijdzeilen gestolen.


PRINS HENDRIK DER NEDERLANDEN Beker

De Prins Hendrik der Nederlanden Beker is een prijs van verdienste voor zeezeilen. Deze prijs wordt sinds 1997 uitgereikt als blijk van erkenning voor activiteiten voor de wedstrijdzeilsport in het algemeen, voor specifieke activiteiten of voor bijzondere zeilprestaties. Dit jaar is de prijs voor de 22ste maal uitgereikt en wel aan team Joule van Sylvie Leij en Arjen van Leeuwen. Met de Joule werden in vier maanden tijd de volgende overwinningen behaald: 1e plaats bij the Round the Island Race, British National Champion J/109, 1e J/109 klasse Cowes Week, Europees kampioen IRC 2 en 1e IRC 2 bij de Van Uden Reco Medemblik Regatta.


HENK BEZEMER Award

Normaliter maakt de jury van Shorthanded een keuze uit door zeilers genomineerde zeilers. Dit jaar wil het echter zo zijn dat ze het unaniem eens waren. Voorzitter Sander Bakker: "De keuze werd voor ons begin November gemaakt en wel door minder plezierig nieuws dat zeilend Nederland bereikte; Henk de Velde overleden, 74 jaar oud. Voor sommige van ons “Henkie”, voor anderen een groot avonturier, auteur…Wie heeft er geen boek van hem in de kast staan, bijna 20 titels geschreven. Kortom, postuum willen wij Henk eren met de uitreiking van de “Henk Bezemer” trofee, naamgenoten die veel gemeen hebben gehad, het aansporen van zeilers, het delen van avonturen.
Fairwinds Henk!


DOUBLE HANDED Award

Uit de lijst van double handed zeilers, genomineerd door Nederlandse zeilers, liefhebbers en supporters, koos de jury de winnaar. Dit jaar zijn er drie nominaties van echt kaliber waaronder de winnaars Frans Budel & Ysbrand Endt. Een grootse prestatie! Niet alleen de winst van de mega etappe in deze race maar
ook overall de winnaars van de eerste editie van de Globe 40 Round the World Race !

 

 

 

 

 

 

 

 

 


2022 Uitreiking Jaarprijzen

23 november 2022 - Op zaterdag 19 november vond in het clubhuis van WV Braassemermeer, de uitreiking plaats van de Verbondsbezems. Dit gebeurde na afloop van het middagprogramma van de Dag van het... Lees verder

Nieuwe bestuursleden

8 december 2022 - Tijdens de korte ALV, die op 19 november jl. plaats vond voorafgaand aan de Dag van het Wedstrijdzeilen, zijn met unanieme stemmen twee nieuwe bestuursleden benoemd. Eva Hermans... Lees verder

>