SPECIAL AWARDS 2023

27 november 2023 - Het was een super avond in Scheveningen bij de uitreiking van de NZC-jaarprijzen. De aanmoedigingsprijs voor de jeugd is voor Thijs Keetels (CSi Rakker), hier op de foto met oud-winnaars Sander van der Borch, Simeon Tienpont en Laura van Veen, drie crewmembers van de Fever, de boot die dit jaar de prestigieuze Coolhaas prijs wint.

COOLHAAS Prijs


v.l.n.r. Sander van der Borch, Guus van de Vis, Jan-Willem Kok, Laura van Veen en Simeon Tienpont.
Niet op de foto: Lara de Koning en Annemieke Bes.

De Coolhaas Prijs wordt uitgereikt voor prestaties in een lange afstandswedstrijd. De originele prijs (een zilveren model van het schip de Zeearend) is ontvreemd in 1987. Het bestuur besloot een vervangende prijs te laten maken: een fraaie glazen kelk in een passende kast. Met de prijs herinneren we Wim Coolhaas, een fervent wedstrijdzeiler, oud-marine officier en auteur van een standaardwerk over wedstrijdzeilen op zee.
De prijs is al meer dan vijftig maal uitgereikt, dit jaar aan team FEVER van Simeon Tienpont. Zij finishten als beste Nederlandse Corinthian team in de Fastnet Race, 2e/42 in de klasse IRC 3A, 6e/81 in de IRC 3 en 30ste/358 IRC Overall. In deze editie van de Fastnet, geconfronteerd met zeer zwaar weer bij de start en later nog twee serieuze fronten, een uitzonderlijk resultaat.   

 

FLIPPERKAST Prijs


Thijs Keetels

In 1996 riep het bestuur van de Noordzee Club deze prijs in het leven als aanmoedigingsprijs voor jong talent. De prijs is dit jaar voor de 19e keer uitgereikt, dit maal aan de 12-jarige Thijs Keetels. Thijs vaart al het hele seizoen mee op de CSi Rakker van zijn opa Kees Keetels. Kees maakt gebruik van de regeling dat er een extra bemanningslid (bovenop het maximale bemanningsgewicht) mee mag zeilen, op voorwaarde dat deze onder de 18 jaar oud is. Thijs heeft afgelopen seizoen alle wedstrijden samen met de familie op de CSi Rakker gezeild, delivery's doet hij samen met Kees. 


PECHVOGEL Prijs


Barcarolle 2 van Jaap Gelling

Deze prijs werd in 1974 voor de eerste maal uitgereikt aan de onfortuinlijke zeilboot Emma II, die strandde op de Zeeuws Vlaamse kust. Het ontwerp is een enigszins gestileerde skeg. De prijs wordt dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt aan de pechvogel van 2023, namelijk aan Jaap Gelling en zijn team. Varend naar de start van de Fastnet Race scheurde het grootzeil. Gereefd keerde de Barcarolle 2 terug naar Nederland.

 

PRINS HENDRIK DER NEDERLANDEN Beker

v.l.n.r. Koen Hezemans, Olivier Spree, Michelle Witsenburg, Frans van Capelle, Thei van Hout en Hellevi Boerboom. 
Niet op de foto: Bas Leenders, Marc de Haas, Hidde Groenewegen, Peter van der Tol, Nicholaj Vreeswijk, Arend Jan Velsink, Marnix Rhijnsburger en Toon Winkelman.

De Prins Hendrik der Nederlanden Beker is een prijs van verdienste voor zeezeilen. Deze prijs wordt sinds 1997 uitgereikt als blijk van erkenning voor activiteiten voor de wedstrijdzeilsport in het algemeen, voor specifieke activiteiten of voor bijzondere zeilprestaties. Dit jaar is de prijs voor de 23ste maal uitgereikt en wel aan de Moana van Frans van Capelle en Michelle Witsenburg. Afgelopen seizoen hebben ze vijf offshore races gezeild met zeer goede resultaten:
Vuurschepen Race 1e/15
North Sea Race 2e/15
AZAB 2e/28 AZAB 3e/9 (DH Frans met Marc de Haas. 6e/31 Overall)
Fastnet Race 11e/100  (61e/358 Overall)
Middle Sea Race 2e/19 (9e/91 Overall)  

ORC IRC DH DQTC SW

JAARPRIJZEN 2023

27 november 2023 - Op zaterdag 25 november werden in Scheveningen de Verbondsbezems uitgereikt. De nummers 1, 2 en 3 namen in de drie overall competitie DH, IRC en ORC de gouden, zilveren en bronz... Lees verder

SW onder de NZC paraplu

18 januari 2024 - Op de Dag van het Wedstrijdzeilen (25.11.2023) ondertekende Hans Colenbrander de overdracht van SW naar de Noordzee Club. Hans wordt geflankeerd door zijn adviseur en vriend Dir... Lees verder

>