Wedstrijdorganisatie

Bij het organiseren van wedstrijden komt veel kijken, het is niet slechts een kwestie van een baan uitleggen, de startprocedure inzetten en de finishtijden noteren. De wedstrijdleider en het organisatiecomité organiseren eigenlijk alles rond de wedstrijden. In overleg met de organiserende vereniging worden tijdig de Notice of Race opgesteld gevolgd door de Sailing Instructions waarin alle details van de wedstrijden worden vastgelegd. Daarnaast moet de wedstrijdleider bekend zijn met de startprocedures en hoe hij dient om te gaan met variabelen van wind en stroming.
De Noordzee Club heeft voor de wedstrijdorganisaties standaard Notice of Race, Sailing Instructions en een marifoon protocol opgesteld, waardoor zowel voor organisaties als wedstrijdzeilers een éénduidig beeld wordt gevormd.

De wedstrijdorganisatie heeft daarnaast de zorg voor voldoende ribs, boeien in de kleur die overeenstemmen met de kleuren vastgelegd in SI, voldoende vrijwilligers en wat er verder komt kijken bij de organisatie van wedstrijden. Toch ontkomt er geen organisatie aan dat er tijdens een evenement nog veel geïmproviseerd moet worden. Communicatie tussen zeilers en de organisatie is derhalve heel belangrijk voor een geslaagd evenement.

Daarnaast kan een wedstrijdorganisatie niet zonder protestcomité. De juryleden hebben een belangrijke taak om de werkzaamheden correct uit te voeren.