2023 Juryprijzen

De juryprijzen 2023 worden op twee dagen uitgereikt. Op zaterdag 25 november werden tijdens de Dag van het wedstrijdzeilen de Flipperkast Prijs, Coolhaas Prijs, Pechvogelprijs en de Prins Hendrik der Nederlanden Prijs uitgereikt. In april 2024 zijn de Short Handed Awards aan de beurt. Hieronder vind je de winnaars van de prijzen van afgelopen november. Voor de winnaars van voorgaande jaren klik je hier

 

COOLHAAS Prijs

De Coolhaas Prijs wordt uitgereikt voor prestaties in een lange afstandswedstrijd. De originele prijs (een zilveren model van het schip de Zeearend) is ontvreemd in 1987. Het bestuur besloot een vervangende prijs te laten maken: een fraaie glazen kelk in een passende kast. Met de prijs herinneren we Wim Coolhaas, een fervent wedstrijdzeiler, oud-marine officier en auteur van een standaardwerk over wedstrijdzeilen op zee.
De prijs gaat dit jaar naar Simeon Tienpont en zijn bemanning. Met de Fever behaalden zij het beste Corinthian resultaat tijdens de 50ste Fastnet Race afgelopen zomer. 


v.l.n.r. Sander van der Borch, Guus van de Vis, Jan-Willem Kok, Laura van Veen en Simeon Tienpont.
Niet op de foto: Lara de Koning en Annemieke Bes.


FLIPPERKAST Prijs

In 1996 riep het bestuur van de Noordzee Club deze prijs in het leven als aanmoedigingsprijs voor jong talent. De prijs is dit jaar voor de 19e keer uitgereikt, dit maal aan de 12-jarige Thijs Keetels. Thijs vaart al het hele seizoen mee op de CSi Rakker van zijn opa Kees Keetels. Kees maakt gebruik van de regeling dat er een extra bemanningslid (bovenop het maximale bemanningsgewicht) mee mag zeilen, op voorwaarde dat deze onder de 18 jaar oud is. Thijs heeft afgelopen seizoen alle wedstrijden samen met de familie op de CSi Rakker gezeild, delivery's doet hij samen met Kees. 


PECHVOGEL Prijs

Deze prijs werd in 1974 voor de eerste maal uitgereikt aan de onfortuinlijke zeilboot Emma II, die strandde op de Zeeuws Vlaamse kust. Het ontwerp is een enigszins gestileerde skeg. De prijs wordt dit jaar voor de 25ste keer uitgereikt aan de pechvogel van 2023, namelijk aan Jaap Gelling en zijn crew. Na een half jaar voorbereiding voor de Fastnet Race scheurde het grootzeil van de Barcarolle 2 in Cowes op weg naar de start.


PRINS HENDRIK DER NEDERLANDEN Beker

De Prins Hendrik der Nederlanden Beker is een prijs van verdienste voor zeezeilen. Deze prijs wordt sinds 1997 uitgereikt als blijk van erkenning voor activiteiten voor de wedstrijdzeilsport in het algemeen, voor specifieke activiteiten of voor bijzondere zeilprestaties. Dit jaar is de prijs voor de 23ste maal uitgereikt en wel aan de Moana van Frans van Capelle en Michelle Witsenburg. Afgelopen seizoen hebben ze vijf offshore races gezeild met zeer goede resultaten:
Vuurschepen Race 1e/15
North Sea Race 2e/15
AZAB 2e/28 AZAB 3e/9 (DH Frans met Marc de Haas. 6e/31 Overall)
Fastnet Race 11e/100  (61e/358 Overall)
Middle Sea Race 2e/19 (9e/91 Overall)  


v.l.n.r. Koen Hezemans, Olivier Spree, Michelle Witsenburg, Frans van Capelle, Thei van Hout en Hellevi Boerboom. 
Niet op de foto: Bas Leenders, Marc de Haas, Hidde Groenewegen, Peter van der Tol, Nicholaj Vreeswijk, Arend Jan Velsink, Marnix Rhijnsburger en Toon Winkelman.


HENK BEZEMER Award & de DOUBLE HANDED Award

Deze prijzen worden in april 2024 uitgereikt.