Oostende - Helgoland - Oostende

20 juli 2024 - Oostende BEL - Helgoland GER

Op zaterdag 20 juli start voor de kust van Oostende de langste zeezeilwedstrijd van het jaar: Oostende-Helgoland. Zeezeiljachten in de IRC-, de CR-formules en de multihulls, allemaal minstens 8,50 m lang, kunnen deelnemen. Ook double handed bemanningen zijn toegelaten.

De terugkeer van de absolute klassieker naar de rode rots in de Duitse Bocht

Na een lange pauze is de Helgoland Race terug! Een klassieker die Oostende verbindt met het Helgoland, een eiland voor de Duitse kust. De wedstrijd van 250 zeemijl gaat op 20 juli van start in Oostende. Een fijne uitdaging en een erkende qualifier voor de RORC Fastnet Race 2025. Na de fijne feestelijkheden op het taxvrije eiland gaat de terugwedstrijd naar Oostende van start op woensdag 24 juli.
Deze wedstrijd is beslist een haalbare kaart voor cruisers en cruiser-racers vanaf 8.5 meter. De wedstrijd wordt gevaren in OSR 3 en dus behoren liferaft, Epirb en AIS tot de verplichte uitrusting. De wedstrijd is een goede instapper voor offshore zeilers omdat je nooit ver uit de kust vaart en desgewenst een pauze kan inlassen. Daarnaast kan je de wedstrijd ook zien als aanbreng richting een vakantie in het noorden of deelname aan de RORC Baltic Sea Race in IRC, want zowel in de heen- als in de terugwedstrijd kan separaat worden gescoord en prijzen worden uitgedeeld voor beide op zich staande wedstrijden. Buiten hindernissen (wind farms, natuurgebieden en TSS’s) wil de organisatie de baan zo vrij mogelijk houden zodat goed navigeren loont.

De Helgoland Race is een historische zeilwedstrijd die dateert uit de 19e eeuw. De allereerste Helgoland Race werd gezeild in 1896. In die tijd ging de race van Dover naar Helgoland en had ze sterke geopolitieke motieven. Dit was namelijk kort na de ruil tussen de Britse en Duitse imperia van Helgoland tegen Zanzibar. De race die we nu kennen, die van Oostende naar Helgoland en terug, dateert pas van 1986. De Helgoland Race heeft dus een rijke historie die al meer dan 125 jaar oud is!

Deelnemen kan in Cruiser Rating, IRC, multihull of double handed. In de IRC-double handed gaat de Gente Di Mare de RYCB-kleuren verdedigen. En er zijn al een paar fijne teams aangemeld, zo zal het alle female offshore sailing team Swanne Bonny er al zeker bij zijn.
Inschrijven en alle info via Manage2Sail.

 

Meer informatie: Oostende-Helgoland-Oostende

IRC SW

>