Mogelijke wijziging ORC Certificaat 2023

15 maart 2023 - Ook al heeft u niets veranderd aan uw boot, uw ORC Certificaat kan ietwat gewijzigd zijn buiten vorig jaar. Er zijn twee belangrijke veranderingen binnen het ORC. De eerste heeft te maken met de klassengrenzen. Waar deze voorheen gebaseerd waren op GPH, gebeurd dit nu op APH. Ten tweede kan uw certificaat wijzigen als gevolg van een verandering in de ORC Formule.

Tijdens de dag van het wedstrijdzeilen heeft de Technische Commissie aangekondigd om de klassegrenzen niet langer op GPH te baseren maar op APH. Hiermee volgt Nederland het advies van het ORC. APH is gebaseerd op een veel bredere windrange ten opzichte van GPH dat veel meer rond de 12 knopen windsnelheid is gebaseerd. Door toepassing van APH in plaats van GPH vinden er wel een aantal verschuivingen plaats tussen boten onderling.
 
Deze verschuivingen vinden ook plaats door de wijzigingen in de formule voor 2023. In zijn algemeenheid kunnen we zeggen dat de hele vloot iets sneller is geworden en dat boten die alleen Asymmetrisch varen ook iets sneller moeten varen omdat deze zeilen in de praktijk efficiënter blijken dan in de formule van 2022 en eerder werd berekend. Daarnaast is de berekening van de romp weerstand (residuary resistance) nu dynamisch geworden en is ook de mogelijkheid om kracht uit de zeilen te halen (aerodynamic de-powering) geavanceerder berekend.
 
De werkelijke verschuiving is hierdoor dit jaar per boot verschillend. Wanneer de nieuwe certificaten rond 1 april worden uitgegeven kunt u in www.ORC.org ook de certificaten van de voor u bekende boten inzien om een goed beeld te krijgen.

ORC DH DQTC

Klassengrens ORC 1 en 2 bijgesteld

15 maart 2023 - Na analyse van de nieuwste update van de Nederlandse vloot heeft de Technische Commissie besloten de klassengrens te wijzigen van 535 naar 532 met als doel dat er zoveel mogelij... Lees verder

Ysbrand Endt en Frans Budel winnen Globe40

17 maart 2023 - Een wedstrijd rond de wereld, in 8 etappes, binnen negen maanden... Op de avond van 15 maart voeren Ysbrand en Frans met hun boot Sec Hayai als 2e over de finish. Ze eindigden d... Lees verder

>