Almere Centraal wint eerste ronde

23 mei 2016 - Na de eerste speelronde van de Eredivisie Zeilen gaat de Watersportvereniging Almere Centraal op kop. Het team zeilde een bijna perfecte serie en won maar liefst .............

tien van de dertien races waarin ze uitkwamen. Het team van John den Engelsman, Willem Jan van Dort, Nova Huppes en Irena Doets heeft 13 punten voorsprong op de nummers twee, drie en vier van het klassement. Watersportvereniging Sneek staat tweede. Derde in de ranglijst, met gelijke aantal punten als Sneek, is het team van de Roermondse Roei en Zeilvereniging. Op de vierde plaats, ook met hetzelfde aantal punten, staat Watersportvereniging Braassemermeer.

Het team van zeilclub Almere Centraal met de ervaren stuurman John den Engelsman was een klasse apart. Ze zeilden een bijna foutloze speelronde met perfect uitgevoerde manoeuvres. En als ze dan al bedreigd werden, dan verdedigde het gemengde team uit Almere direct kundig en fel.

De strijd om de tweede plaats in het klassement is veel spannender. De Koninklijke Watersportvereniging uit Sneek eindigde op gelijke aantal punten met de Roermondse Roei en Zeilvereniging en het team van de Braassemermeer. Het aantal race overwinningen geeft de doorslag voor de positie in het klassement.

John den Engelsman (54) stuurman van Almere Centraal is heel tevreden. 
Den Engelsman werd ooit wereldkampioen match racen in de Nations Cup met onder andere Roy Heiner. Als stuurman won Den Engelsman de wereldtitel in de J22 klasse en in de X35 klasse. Iemand die al 40 jaar wedstrijden zeilt. Dit keer met een gemengde bemanning en ook een jonge bemanning. Nova Huppes is bijvoorbeeld 24 jaar.

Den Engelsman zei: “Het was een superweekend met 18 clubs uit heel Nederland met prachtige zeilcondities. Mijn team heeft het inderdaad heel goed gedaan maar dat is niet vanzelf gegaan. Wat ons geheim is? We varen samen veel sportbootcompetities. Al vijf jaar in de Melges en in het verleden in de J22 en de X35.”

Robbert Jan Kentgens (24) van Roermondse Roei & Zeilvereniging gaf de volgende toelichting: 
“We zijn heel tevreden met onze progressie. We zijn op een gegeven moment de aansluiting met de Almere Centraal kwijtgeraakt. Dat kwam onder andere door een diskwalificatie voor te vroeg starten. En in twee andere wedstrijden konden we niet ons eigen plan uitvoeren. Dat komt omdat alle tegenstanders gedurende het evenement steeds beter worden. Dus het wordt steeds moeilijker om vooraan te varen.”

Menno Berens (33) van de Koninklijke Watersportvereniging uit Sneek zei: 
“Het is superspannend. Veel strijd. Mooie korte wedstijden. De boothandeling moet goed zijn. Maar daarnaast wordt er ook nog tactisch heel sterk gevaren, dat is leuk. Onze coach (Coen van Esch red.) is de baas van het team van Sneek. De coach bepaalt en selecteert. Wij zijn met een grote groep begonnen. Eerst is de stuurman bepaald, Maarten Jamin. Een ouwe rot die in de Yngling twee keer wereldkampioen is geworden. Vervolgens heeft de coach een paar jonge jongens (Maarten Smit en Eric Jan Westerhof red.) toegevoegd uit de Laserklasse. Een van die twee jonge jongens is net jeugdkampioen in de Laser radial geworden.”

Martijn Worseling (42) van Watersportvereniging Braassemermeer is enthousiast over het format van de Eredivisie Zeilen. 
“Dit is een leuk een spannend format. Het waren hele eerlijke races van hoog niveau. Alles zit heel dicht bij elkaar. Met uitzondering van Almere Centraal. Het is ook echt heel leuk om voor je vereniging uit te komen. Dit is echt een aanwinst voor de zeilsport. Dit smaakt naar meer.”


Spanning stijgt op dag 2 Eredivisie Zeilen

22 mei 2016 - Op de tweede dag van de eerste speelronde stijgt de spanning in de Eredivisie Zeilen competitie. De deelnemende teams zijn steeds meer aan elkaar gewaagd, met uitzondering ........ Lees verder

Almere Regatta in de startblokken

25 mei 2016 - Almere City the place to be, na de mooie overwinning van Almere Centraal in de eerste ronde van de Eredivisie Zeilen 2016 gaat komend weekend de Almere Regatta van start met een... Lees verder

>