C70 Trophy voor Nederland

13 mei 2024 - De C70 Trophy Netherlands vs. Great Britain - ingesteld door de RORC en te winnen tijdens de North Sea Race - gaat naar het land met de beste drie presterende jachten. Dit jaar was het geen twijfelaar: IRC Overall 1e Extra Djinn, 2e Ajeto! en 3e Flying Dolphin. De winnaars ontvingen de Trophy uit handen de RORC Commodore Deb Fish, die op de Bellino samen met Rob Craig een 13e plaats overall behaalde.

De North Sea Race is een van de grootste klassiekers. De race gaat terug tot voor 1946 toen deze onder auspiciën van de Royal Ocean Racing Club (RORC) kwam, aanvankelijk werd de wedstrijd georganiseerd door de Royal Maas Yacht Club. Nu is het een samenwerking tussen de Royal Harwich Yacht Club, de East Anglian Offshore Racing Association, de Jachtclub Scheveningen en de North Sea Regatta. Normaliter is de North Sea Race 180 mijl, maar dit jaar waren de windverwachting zo laag dat de race een uur werd uitgesteld en op voorhand werd ingekort tot een lengte van zo'n 150 mijl. Het Galloper Windpark mocht men aan stuurboord laten en de vloot vertrok direct richting de Smith's Knoll Buoy, om via het IJmuiden windpark - dat aan beiden kanten gepasseerd mocht worden - te eindigen in Scheveningen. Juist de keuze bij het windpark had een duidelijke invloed op het resultaat. Het overgrote deel van de race werd gehouden in een koude oostelijke gradiëntbries, tegen de wind in en onder mistige omstandigheden. Gelukkig scheen de zon voor de prijsuitreiking in de Jachtclub Scheveningen!


Tijdens deze editie van Harwich naar Scheveningen streden 53 boten om de winst. Overall winnaar IRC werd Michel Dorsman's X-362 Extra Djinn, tweede zijn Robin Verhoef & John van der Starre (Double Handed) met hun J/122 Ajeto! en derde is Willem Ellemeet's Dufour 40 Flying Dolphin. Felicitaties aan alle klassenwinnaars, waaronder Frederic de Visser's VO65 NextGen, Ker 46 ROST Van Uden, onder leiding van Gerd-jan Poortman, Otto Waterlander's Swan 45 Emotions en Will & Jenny Taylor-Jones's S&S 40 Sunstone.

ORC Kampioenschap

De Vuurschepen en North Sea Race zijn de offshore wedstrijden van de North Sea Regatta. Offhore Overall is gewonnen door de Narwal in ORC 1, Extra Djinn in ORC 2, Chouette in ORC 3 en de Balans in SW. Komend Pinksterweekend (18 t/m 20 mei) worden in Scheveningen de Inshore wedstrijden gevaren. Voor de klassen ORC 1 en ORC 2 geldt het hele evenement als het Nederlands Kampioenschap ORC. De klassen ORC 3 en vier strijden op 14 en 15 september om het Nederlands Kampioenschap tijdens de Zuiderzee Regatta in Muiden.  

Tussenstand voor het Nationaal Kampioenschap ORC 1:
09,5     
Narwal
11.5     Olympix
15.0     Laxxi
17.0     Moana
18.0     Maas
18.5     Emotions
20.5     Kreutz Ass
28.0     Van Uden/ROST
28.5     Vesper
32.0     Fair Dinkum
37.0     Otra Vez
37.5     Flying Fox
45.5     Boudragon

Tussenstand voor het Nationaal Kampioenschap ORC 2:

06.5     Extra Djinn
07.0     Warp 5
10.0     Flying Dolphin
11.0     Rosetta
17.5     Griel
24.0     Jump'around
24.5     Ella
27.0     Sail Select
29.5     Panther

 

 

ORC IRC DH

Sander van Essen en Emiel Ostendorf winnen NK DH

24 april 2024 - Het is nog maar april en het eerst Nederlands Kampioenschap is al gezeild. Afgelopen zaterdag werd onder onstuimige omstandigheden gestreden voor het NK Double Handed tijdens de... Lees verder

Beusker en van Vuuren naar WK DH in Lorient

15 mei 2024 - Van 24 september tot 1 oktober zullen Yvonne Beusker en Erik van Vuuren ons land vertegenwoordigen op het Offshore Double Handed World Championship in Lorient, Frankrijk. De bel... Lees verder

>