2H Nieuws

VVP aanpassing voor langkielers

3 april - Het is bekend: ORC is op wetenschap gebaseerd en de meest transparante handicaprating die er is. In de afgelopen maanden hebben de Noordzee Club (NZC) als klassenorganisatie en de Rating Office van het Watersportverbond dit van dichtbij mogen mee maken. Al jaren zijn de Marieholm IF en Nordic Folkboat onderwerp van gesprek. Hun rating zou veel te gunstig zijn. Er werden uitgebreide metingen uitgevoerd maar daar werden ze alleen maar gunstiger van. Lees verder

Noordzee Club zoekt klasse controleurs

24 juni - Vind je het leuk om met bootjes bezig te zijn en doe je af en toe mee met wedstrijden, maar kan je vaak niet meevaren? Of heb je ervaring met wedstrijden maar hoeft dat niet meer zo nodig van je of is het fysiek misschien te zwaar? Of is een heel weekend weg te veel, maar kan je wel een dagje regelen om even wat anders te doen? Geïnteresseerd? Lees verder Lees verder

Doublehanded

Het Double Handed wedstrijdzeilen klasse vindt zijn oorsprong in de stichting SHORTHANDED.NL. Deze stichting startte met de eerste 50 Mijl Doublehanded Race op 29 april 2006. Het was de eerste wedstrijd voor ‘Open Klasse’ in Nederland met lengte als criterium en niet de rating van de boot. Waterballast, speciale tuigages en andere experimentele technieken konden zonder ‘straf’ worden gebruikt.


Ondanks de relatieve onbekendheid van het zeilen in open klassen en het principe van ‘geen rating, maar snelheid’ kwam de 50 Mijl in een grote belangstelling. Van 35 boten in 2006 tot  wel 110 in 2009. In de jaren 2010 tot heden ligt het gemiddelde aantal deelnemers nog steeds rond de 100. Uit deze eerste wedstrijd ontstonden initiatieven voor andere Double Handed wedstrijden als de 100 Mijl Race (Solo & Doublehanded) (a.k.a. Bruine Bank Race) en de zwaardere lange afstandraces zoals 500 Mijl, 1000 Mijl, Zeilrace @ Rally en de Colin Archer Memorial Race.

Sinds een aantal jaren worden er ook winterwedstrijden in de Double Handed klasse georganiseerd vanuit Scheveningen om de “IJspegel Trophy”  en vanuit Lelystad Haven  om de “Coldhanded Cup” met een stabiel aantal deelnemers. Vanaf 2013 wordt in samenwerking met de Noordzee Club en organiserende verenigingen de Double Handed Competitie georganiseerd om de Magic Machine Cup en de Verbondsbezem. In 2015 kreeg dit een vervolg met het eerste Open Nederlandse Kampioenschap Double Handed. De Double Handed klasse is inmiddels een volwaardige eigen klasse, net zoals de volbemande ORC en IRC klassen dat zijn.

Shorthanded.nl had als missie het promoten van alle aspecten van shorthanded zeilen door het organiseren van wedstrijden, evenementen en workshops. De Noordzee Club heeft de activiteiten van de stichting voortgezet en organiseert het NK en de seizoenscompetitie. Verder organiseert de Noordzee Club de verkiezing van de jaarlijks uit te reiken Henk Bezemer Trofee voor de beste Solo Prestatie en de Double Handed Award.

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over de SH klasse? Hieronder staan veel gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden.

 • De Double Handed Competitie (voorheen de Shorthanded Competitie) is bedacht door de stichting Shorthanded.nl om het Shorthanded zeilen te promoten en tegelijkertijd de veiligheid te stimuleren.

 • Dat doet de Noordzee Club.

 • De Double Handed Competitie is bedoeld voor ORC gemeten en door een crew van 2 mensen gezeilde boten.

 • Deelnemers dienen te voldoen aan de Regels voor het Wedstrijdzeilen en de Bepalingen van het Watersportverbond.

 • De schipper is de Verantwoordelijke aan boord en moet lid zijn van een bij het Watersportverbond aangesloten vereniging.

 • De boot moet een geldig ratingcertificaat hebben.

 • Afhankelijk van het aantal deelnemers bij een evenement worden de punten toegekend. Vanaf 10 deelnemers krijgt de winnaar 30 punten enz. Voor de volledige puntentoekenning ga je naar Noordzee Club Scoring op deze pagina.

   

 • De wedstrijden die meetellen in de Double Handed Competitie om de Verbondsbezem zijn:
  Van Uden Reco Stellendam Regatta
  50 Mijl
  Vuurschepenrace
  RORC North Sea Race
  North Sea Regatta
  40 Mijl van Bru
  Deltaweekend
  Ronde om Noord-Holland
  Flevo Race
  Breskens Sailing Weekend
  100 Mijl
  Van Uden Reco Oktober Races

  Om in aanmerking te komen voor de Verbondsbezem van het Watersportverbond moet je minimaal aan 5 wedstrijden hebben deelgenomen. 

  Dankzij de wedstrijdorganiserende verenigingen kunnen alle TwoHanded zeilers in zowel Noord- als Zuid Nederland een programma samen te stellen dat het mogelijk maakt om het vereiste aantal van 5 wedstrijden te halen zonder al te grote afstanden te moeten varen om de boot van het uiterste noorden naar het uiterste zuiden te moeten brengen. 

  De 50 Mijl in het noorden en de 40 Mijl van BRU in het zuiden zijn bij uitstek de trekkers met in de ORC klasse meer dan 100 deelnemers. 

  Zuid Nederland    : Van Uden Reco, 40 Mijl van BRU, Deltaweekend en Breskens Sailing Weekend.
  Midden Nederland: Vuurschepen Race, North Sea Race, North Sea Regatta en 100 Mijl.
  Noord Nederland  : 50 Mijl, Ronde om Noord-Holland, Flevo Race en Oktober Races.

 • Tot 2014 werden die wedstrijden i.s.m de Britse RORC georganiseerd en veel Engelse schepen hebben alleen een IRC rating. Wil je aan een van deze wedstrijden meedoen, dan had je dus een IRC certificaat nodig.
  Sinds 2014 is het niet meer nodig om een IRC certificaat te hebben omdat de RORC in samenwerking met de Jachtclub Scheveningen het mogelijk heeft gemaakt om bij deze genoemde wedstrijden een ORC klassement op te maken. Wil je naast het nederlandse wedstrijdcircuit ook in Engeland wedstrijden varen dan moet je vanzelfsprekend wel een IRC certificaat voor je boot aanvragen.

 • Voor de uitreiking van de Shorthanded Verbondsbezem moeten er door minimaal 5 deelnemers minimaal 5 evenementen verzeild zijn.

 • Winnaar van de Double Handed Competitie is diegenen die uit maximaal 5 evenementen de meeste punten heeft behaald.

 • De winnaar van de  TwoHanded Competitie ontvangt de Magic Machine Cup en de Verbondsbezem met daarop aangebracht een bronzen plaatje met inscriptie waarop aangebracht de naam van de boot, het jaar van uitreiking en de klasse.