IRC Nieuws

Vos en Lemeer, tweede NED team naar WK

20 juni - Voor het Offshore Double Handed World Championship, dat de laatste week september in het Franse Lorient wordt georganiseerd, werd eerder per land een team geselecteerd. Gezien het aantal aanmeldingen is er door het World Sailing Selection panel een selectie ronde uitgevoerd voor de landen die twee teams hadden aangemeld. Lees verder

Beusker en van Vuuren naar WK DH in Lorient

15 mei - Van 24 september tot 1 oktober zullen Yvonne Beusker en Erik van Vuuren ons land vertegenwoordigen op het Offshore Double Handed World Championship in Lorient, Frankrijk. De belangrijkste voorwaarde bij het kampioenschap is dat het team uit een vrouw en een man moet bestaan. Met al hun zeilervaring, zowel samen als individueel met anderen, passen zij perfect in het profiel en als IRC Klassenorganisatie is de Noordzee Club trots hen te mogen afvaardigen. Lees verder

IRC Klasse

International Racing Certificate (IRC) is een internationale rating die de fysieke waardes van de boot meet. Bij IRC heb je de mogelijkheid zelf de meetgegevens op te geven, het ongemeten rating systeem. Daarnaast bestaat de Endorsed versie waarbij een officiële meter de boot volledig opmeet en laat wegen. Het IRC wordt voornamelijk gebruikt in Frankrijk, België en de Engelstalige gebieden, maar is ook populair in zuid Nederland waar veel tegen Belgen en Fransen wordt gevaren. Vele bekende internationale wedstrijden als de Fastnet, Sydney Hobard, Cowes Week en Spi Ouest worden onder IRC gevaren. 

Het IRC ratingsysteem is niet openbaar, wat betekend dat men niet van te voren kan bepalen wat een nieuwe meting of een verandering in de handicap betekend. Wel kan je een proefcertificaat aanvragen dan kan je zien wat een verandering, bijvoorbeeld en grotere spinnaker, gaan betekenen voor de rating. Bij proefcertificaten of het opgeven van veranderingen moet je alleen opgegeven wat er veranderd. Alle overige vragen moeten blank gelaten worden.

IRC Secondary
Sinds 2022 is het mogelijk een 2e geldige IRC meetbrief aan te vragen "IRC Secondary". Je kan dus voor twee verschillende zeilgarderobes een meetbrief hebben. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen tussen een symmetrische en een asymmetrische setting, of tussen zeilen met een overlappende genua en een fok voor het Double Handed zeilen. Voorheen gold deze optie alleen voor Double Handed zeilen, maar nu kan dat voor elke boot. Voorheen was er wat het gewicht betreft ook de mogelijkheid voor twee personen of volledige bemanning te kiezen. Deze mogelijkheid is ook vervallen.

Voor hulp bij het aanvragen van een standaard IRC meetbrief, waar best nog weel een aantal vrij technische zaken worden gevraagd, kan je terecht bij een KNWV meter of bij de Noordzee Club. Heb je al een ORC meetbrief dan kan het verbond de gegevens naar de IRC doorsturen.

Veel gestelde vragen

Heb je vragen over de IRC klasse? Hieronder staan veel gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden.