DQTC Nieuws

Verbondsbezemcompetitie

6 juni - Al zeven evenementen achter de rug; de Verbondsbezemcompetitie is goed op gang. Met twee grote meerdaagse inshore evenementen en de twee offshores, laat de top ranking maar minimale verschillen zien. Ook in de ORC 4 klasse en bij de Kwarttonners is de strijd begonnen. De huidige stand vind je bij "Competitie". Onderaan deze pagina vindt je de komende evenementen. Lees verder

Mogelijke wijziging ORC Certificaat 2023

15 maart - Ook al heeft u niets veranderd aan uw boot, uw ORC Certificaat kan ietwat gewijzigd zijn buiten vorig jaar. Er zijn twee belangrijke veranderingen binnen het ORC. De eerste heeft te maken met de klassengrenzen. Waar deze voorheen gebaseerd waren op GPH, gebeurd dit nu op APH. Ten tweede kan uw certificaat wijzigen als gevolg van een verandering in de ORC Formule. Lees verder

Dutch Quarter Ton Cup

Na succesvolle eerdere edities van de Dutch Quarter Ton Cup vanaf 2013 volgt dit jaar (2023) al weer de 11e landelijke competitie. De organisatie heeft in samenwerking met het Watersportverbond en de Noordzee Club een kleine, laagdrempelige wedstrijdserie opgetuigd: de Dutch Quarter Ton Cup. In totaal zijn zes bestaande evenementen van de wedstrijdkalender aangewezen die meetellen voor het klassement. Op deze manier is het mogelijk voor eigenaren in Zeeland en rond het IJsselmeer aan een evenement in hun eigen regio mee te doen.

Het idee om de eens zo populaire ¼-ton wedstrijden nieuw leven in te blazen, kwam in 2013 van een aantal enthousiaste eigenaren. Want hoewel de laatste jaren steeds minder Nederlandse ¼-tonners aan wedstrijden deelnamen, blijven het goed zeilende boten. Waarmee je bovendien met een kleine bemanning en relatief weinig investeringen prima kunt varen. Om die jachten weer op de baan te krijgen, werd de Dutch Quarter Ton Cup in het leven geroepen. We hopen de komende jaren weer meer ¼ tonners op de wedstrijdbanen te mogen begroeten. Er liggen tegenwoordig veel mooie rappe ¼-tonners voor een prikkie te koop, dat kan wellicht ook een handje helpen.

We begrijpen dat niet iedereen zin heeft om wedstrijden te zeilen, maar een evenement bijwonen, kennis met elkaar te maken, bootjes te kijken, vergelijken en ervaringen te delen is natuurlijk ook super!

Achtergrond

In Nederland liggen honderden jong bejaarde ¼-tonners. Een ¼-tonner is een kajuitzeilboot van circa 7 tot 8 meter die in het verleden is ontworpen voor deelname aan de Quarter Ton Cup. Dat evenement gold jaren als het officieuze wereldkampioenschap offshore zeilen. Quarter Ton Cups zijn georganiseerd van 1967 tot en met 1997; Nederlanders hebben regelmatig goed gepresteerd. Zo werd Hans Kortekaas 1e in 1968 in Breskens (proto Challenger), Klaas Kremer 2e in 1969 (prototype Waarschip ¼-ton), en werd Cees van Tongeren 6e in 1977 in Helsinki (Oceaan 25). 

Veel beroemde ontwerpers van nu zijn ooit begonnen met het ontwerpen van ¼-tonners. Een professionele bemanning voer vaak een prototype naar de overwinning, waarna de productie op gang kwam. Voorbeelden zijn de Spirit 24 (winnaar 1967), Ecume de Mer (1970), Eygthene 24 (1973) en de Albin Accent (1974). Andere ¼-tonners die in Nederland varen zijn de Drifter 25, Oceaan 25, Robber 3E, Westerly GK24, Zeeton 24 en natuurlijk het Waarschip ¼-ton.

In de jaren ‘70 en ’80 hebben veel van deze boten in Nederland meegedaan aan wedstrijden. Velden van meer dan 20 boten waren geen uitzondering. Die tijden zijn vervlogen, maar de introductie van de Dutch Quarter Ton Cup zorgt hopelijk voor een opleving.

Onderstaande evenementen tellen mee voor de DQTC 2023:

1.    Stellendam Regatta, 22-23 april

2.    Y-Torenrace, 6-7 mei

3.    Almere Have Race Weekend, 13-14 mei

4.    Dutch Quarter Ton Cup, 10-11 juni

5.    Deltaweekend, 23-25 juni

6.    Pampus Regatta,2-3 sept. 

 

Veel gestelde vragen